Vastgoedexpertise is een onmisbaar onderdeel van ons vak
U kan bij Immo Isca terecht voor :
Professionele waardebepalingen
Bij vastgoedtransacties is de professionele schatting van een eigendom het startpunt, en van essentieel belang.
In het kader van een echtscheiding of nalatenschap is een formele schatting zelfs vaak verplicht.
Plaatsbeschrijvingen
De plaatsbeschrijving is een gedetailleerde en omstandige beschrijving van de toestand waarin een pand zich bevindt.
Immo Isca helpt u graag in alle objectiviteit bij de volgende soorten plaatsbeschrijvingen :
Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Uiteindelijk is uw woning waard wat een kandidaat-koper ervoor wenst te betalen! De slechts geplaatste persoon om een woning te schatten is… de eigenaar zelf – omdat die een persoonlijke band heeft met de woning.
Op het internet zijn ook wel schattingsprogramma’s te vinden die u gratis aan het werk kan zetten, maar die houden dan weer geen rekening met de specifieke marktomstandigheden in uw buurt. Gevolg: het resultaat weerspiegelt niet altijd de realiteit en dus zou zo’n onlineraming er ook wel eens lelijk naast kunnen zitten.
Laat de waardebepaling van uw woning over aan een professionele schatter met jarenlange ervaring en een gedegen marktkennis !
U kan bij ons terecht voor waardebepalingen alvorens te kopen, te verkopen of te verhuren.
Onze schattingen gebeuren in alle onafhankelijkheid en zijn realistisch.
In dit rapport worden alle prijsbepalende factoren duidelijk toegelicht. Wij baseren ons op meerdere gegevens die van invloed zijn op het goed :
- de ligging
- ouderdom
- de (bewoonbare) oppervlakte
- de staat van het pand
- de materiaalkeuze en specifieke eigenschappen
- ook vergelijkingspunten (concrete verkoopscijfers van vergelijkbare panden) zijn van groot belang.
Kadert de waardebepaling in een verkoop/aankoop die gebeurt via ons kantoor, dan bieden wij u de schatting gratis aan. Hebt u een waardebepaling nodig voor andere doeleinden, dan werken we met vooraf afgesproken tarieven.
Een nietszeggende clausule in de aard van ‘het goed is in goede staat en goed onderhouden en beide partijen erkennen dit’ kan niet meer als een plaatsbeschrijving worden beschouwd !
De plaatsbeschrijving bij aanvang
De plaatsbeschrijving bij aanvang huur beschrijft gedetailleerd de toestand van de plafond-, muur- en vloerbekledingen, van de keukenuitrusting en het sanitair, van de verlichting en verwarming, van ramen en deuren, enz… en dit in alle lokalen van het gebouw. Het rapport wordt aangevuld met een uitgebreide fotoreportage. Deze plaatsbeschrijving is wettelijk verplicht, ze wordt bij de huurovereenkomst gevoegd en mee geregistreerd. Als in de loop van de huurperiode belangrijke wijzigingen aan het gehuurde goed worden aangebracht, kan een bijvoegsel bij de plaatsbeschrijving worden opgemaakt.
De plaatsbeschrijving bij einde huur
De plaatsbeschrijving bij einde huur is een vergelijkende staat met de ingaande beschrijving, met de raming van de eventuele huurschade ten laste van de uittredende huurder. De plaatsbeschrijving kan als bewijsmateriaal dienen op een rechtbank. Wie een woning of appartement huurt, moet deze woning of dit appartement teruggeven in de staat waarin hij/zij het goed heeft ontvangen. Uitzondering hierop is de onvermijdelijke slijtage door normaal gebruik of schade door overmacht. Om te kunnen controleren of de huurder de woning of het appartement ‘ongeschonden’ teruggeeft, moet er altijd een plaatsbeschrijving worden opgemaakt. Hierin wordt de staat van de woning beschreven. Zo worden discussies achteraf over huurschade vermeden. Bij het einde van de huur wordt nagegaan of er eventuele schade is en wordt een nieuwe plaatsbeschrijving opgemaakt.
Wenst u een plaatsbeschrijving of heeft u bijkomende vragen? Contacteer ons vrijblijvend via info@immo-isca.be
Wij krijgen meer en meer de vraag om een plaatsbeschrijving op te maken in het kader van een verkoop van een onroerend goed. Bij een dergelijke plaatsbeschrijving wordt een staat van bevinding opgemaakt op het moment van de onderhandse verkoopsovereenkomst (de “compromis”) en de notariële akte. Het doel is latere discussies omtrent verdwenen zaken en/of bijkomende schade uit te sluiten. Het verloop van deze plaatsbeschrijving is identiek als bij de plaatsbeschrijving bij verhuur. In het rapport krijgen de partijen evenwel de naam “koper” en “verkoper” i.p.v. “huurder” en “verhuurder”.
Wenst u een plaatsbeschrijving of heeft u bijkomende vragen? Contacteer ons vrijblijvend via info@immo-isca.be
U voert werken uit, u laat werken uitvoeren of uw buren laten werken uitvoeren : dek u in !
Wanneer u een woning gaat renoveren, bouwen tegen of bouwen juist naast een bestaande woning, dan laat u best voor aanvang van de werken een plaatsbeschrijving opmaken van het aanpalende goed. Zo kan de eigenaar van dat aanpalende goed u niet verantwoordelijk stellen voor reeds bestaande schade aan zijn woning.
Hoe verloopt de plaatsbeschrijving bij werken?
De plaatsbeschrijving dient te worden uitgevoerd vóór aanvang van de werken en kan na elke fase van het bouwproject opnieuw uitgevoerd worden indien noodzakelijk.
Voor de aanvang van de werken komen we ter plaatse en maken een gedetailleerde beschrijving op van de bestaande toestand. We maken een rapport op waarin de bestaande gebreken (scheuren, barsten, vochtschade) duidelijk worden vastgelegd, en vullen aan met een fotoreportage.
Na het beëindigen van de werken kunnen we opnieuw een plaatsbeschrijving opmaken van de toestand van de aanpalende eigendom. Zo voorkomt u dat de aanpalende eigenaar u later aansprakelijk stelt voor geleden schade. Ook hier kan de opgetreden schade begroot worden.